Bloedkoraal

Wij bij juwelier Bruens zijn onder andere gespecialiseerd in het in en verkopen van Bloedkoraal. Bloedkoraal is wat er in Nederland volop werd gedragen door de vrouwen in onze traditionele kledij, en aanvankelijk uit welke stad je kwam ook een eigen stijl. Zo werd er in Zeeland en omstreken kleine 5 of 3 rijen bloedkoralen colliers gedragen die een rond gouden slot hebben.

In het Noorden van Nederland waren grotere Bloedkoralen populair, Volendam heeft een rijke historie in het dragen van bloedkoraal en de voorkeur van de Volendammers waren grotere bloedkoralen kralen in mm en een vierkant slot met daarin een afbeelding van een boot of haar, (Bootjes slot).

Bloedkoraal is een type KORAAL en wij hebben geen koraal riffen in Nederland, wij Nederlanders waren al vroeg in de Historie een grote speler in de scheepvaart en hebben zodoende Bloedkoraal geimporteerd uit de hele wereld maar voornamelijk uit Italie. Tegenwoordig is het verboden om bloedkoraal uit de zee te halen dit komt omdat het massaal werd gedaan en de gehele koraal rif verdween en daarmee de natuurlijke balans in de ecosysteem verdween.

De waarde van bloedkoraal word bepaald door verschillende factoren, we hebben uitgelegd hoe het een product van de natuur is en zal dus geen enkel collier hetzelfde zijn van kwaliteit. Het is geen machinaal product.

  • De kleur van het koraal is zeer belangrijk, (het heet bloedkoraal ) des de roder van kleur des te beter en meer waardevol.
  • De kwaliteit van de kralen, zitten er zwarte plekjes, putjes etc…
  • De slijpvorm van het kralen, rond, kaas of tonnetjes. TAKJES (RUW) hebben geen hoge waarde, het is in principe gruis en restjes.
  • De gelijkwaardigheid van de kralen, zijn alle kralen netjes de zelfde vorm of millimeters.

Al deze factoren van belang en daarom moet het bloedkoraal altijd bekeken worden om deze factoren te beoordelen, er is simpel weg geen standaard prijs. Na het afwegen van alle factoren word bloedkoraal in en verkocht middels een gewicht’s prijs per gram.

Bent u in het bezit van een bloedkoralen collier en u wilt het verkopen of een waarde indicatie? Dan kunt u vrijblijvend bij ons in de winkel komen of ons een foto sturen via het:

Contactformulier »

Bij het versturen van een foto via een email gaarne duidelijk een foto maken waarin goed kan worden beoordeeld naar de kwaliteit, kleur, millimeter en gewicht indicatie.